Brug af solcreme i daginstitutionen

Hvordan bruges solcremen:

  • Når UV-indexet er 3 eller mere anbefales det generelt, at bruge vandfast solcreme med mellem beskyttelse (mindst faktor 15) i rigelige mængder til alle børn
  • Når indsmøring af børnene foregår i daginstitutionen. Solcreme skal bruges, hvor tøjet ikke dækker, dvs. i ansigtet, på hænder, underarme og på
    underben.

Det er især vigtigt, at børnene er beskyttet med solcreme, før de skal ud i solen mellem kl. 12 og 15. Det kan således fx være lige efter frokost, at man vurderer, om børnene har brug for (ekstra) solcreme.

Det er op til den enkelte daginstitution, hvilken aftale man har med forældrene om indsmøring først på dagen på de dage, hvor solen skinner.

Men under alle  omstændigheder vil der være situationer, hvor der er brug for (gen)indsmøring i løbet af dagen i daginstitutionen.

Fx hvis det er flere timer siden børnene sidst har fået solcreme på, hvis børnene er ude i solen midt på dagen i flere timer, og hvis de bader eller sveder.

Især børn, der er særligt lyse i huden, og børn med mange fregner eller rødt hår, kan have særligt brug for en ekstra indsmøring.

Ingen børn bør kunne få solskoldninger i daginstitutionen.

Derfor skal daginstitutionerne være opmærksomme på, at også andre midler end solcreme bør anvendes for at nedsætte børnenes udsættelse for stærkt sollys midt på dagen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der skabes skygge over sandkasser eller andre opholdsområder i middagssolen, at børnene anvender solhat og har let tøj på kroppen.

Kilde: SST, 2014